Angst

Angst bij de ruiter.

Er zijn heel veel mensen die angst ondervinden bij het rijden van en omgaan met paarden. Angst is 1 van de basisgevoelens en vaak veroorzaakt door een vervelende ervaring.

Zelf heb ik dat ook in mijn jeugd ervaren. Ik heb toen tijdens een buitenrit een ernstige val gemaakt van een pony, en als mijn moeder er niet was geweest dan had ik waarschijnlijk nooit meer paard gereden. Ik ben haar er heel dankbaar voor. Het heeft heel lang geduurd voordat ik die angst een plekje kon geven. Maar mede door de paarden die op dat moment in mijn leven waren ben ik weer met vertrouwen gaan rijden. Ik wist toen nog niet dat zij mij er bij geholpen hadden, en toen Flipper op mijn pad kwam heeft die het voortgezet.

Wat heel belangrijk is. Het gaat er vooral om dat je jezelf moet blijven en jezelf moet zijn, en niet een masker op moet zetten of een heel andere rol moet gaan spelen om met paarden bezig te gaan. Je mag je angst best tonen, en je mag je voelen zoals je je op dat moment voelt. Bij paarden kun je je toch niet anders voordoen, ze voelen daardoor heen. Of je nu boos, verdrietig, angstig of blij bent. Het paard heeft je al 'gescand' voordat je in contact bent.

Ervaar de angst en laat je leiden door het paard waardoor de angst een plek krijgt en je het los kan laten. Het is wel zo dat niet ieder paard met de gevoelens van mensen goed om kan gaan. Soms versterken ze elkaar en dan kan het fout gaan. Het is moeilijk om de stap te zetten, de eerste stap zal heel klein zijn. Angst is heel belangrijk, iemand die geen angst kent kan een gevaar voor zichzelf en de omgeving zijn.

Er zijn heel veel mensen die dagelijks met angst rond lopen, en eigenlijk niet weten wat er mee te doen, en het geen plaats kunnen geven. Ook geen goede begeleiding krijgen van instructeurs. Ik weet uit ervaring hoe dat is.

Ik krijg ook wel vragen ten aanzien hulp bij hun angst maar de stap nemen om er echt mee aan de gang te gaan is vaak heel groot, dus gaan de mensen niet verder. Gelukkig zijn er wel een paar die de stap hebben genomen en nu weer lekker samen met de paarden bezig zijn.

Maar bij heel veel mensen blijft het rijden en omgaan met de paarden toch kriebelen en zit die angst dus in de weg. Wil je de angst een plaats geven laten we dan samen aan de slag gaan, en de paarden je dan helpen. Wanneer je interesse hebt laat me dat dan weten, ook het volgen van een workshop met deel-genoten is mogelijk.

Angst bij paarden.

Angst voor die hoek als we in de bak rijden, angst voor die ene plek op de grond, of die ene tak of schittering of na een trauma (ongeluk b.v.), we weten allemaal wel iets op te noemen. Soms zeggen we, ze zien spoken, maar omdat paarden erg gevoelige dieren zijn kan het best zo zijn dat ze een energie zien, voelen die wij niet ervaren. Vaak is de angst van het paard voor de ruiter een teken om 'anders' te gaan rijden, wat de angst eigenlijk alleen maar groter maakt.

Paarden zijn hele gevoelige dieren. Die gevoeligheid kan in de weg gaan zitten. Het paard kan dan tijdens het rijden opeens schrikken in een hoek van de bak, ookal lijkt er niks te zien te zijn, toch gebeurd het. Wij als ruiter gaan dan anders rijden, we gaan als het ware mee in die schrikreactie en houden de spanning vast, en vaak zie je ook dat de ruiter het gedrag beloond, of afstraft waardoor we dus het gedrag gaan bevestigen. Je moet als ruiter altijd anticiperen op het gedrag van het paard, en de omgeving, als je rijdt want je hebt nu éénmaal te maken met een vluchtdier bij wie alles directer binnenkomt dan bij de mens. Maar op het moment dat je de angst van het paard gaat bevestigen dan kan het ‘probleemgedrag’ alleen maar erger worden. En waardoor wij angstiger worden, en tijdens  het rijden de grip kwijt raken. Het is daarom heel belangrijk om het gedrag van het paard te analyseren, en te kijken wat er speelt bij het paard. Er kan zelfs een lichamelijk probleem aan ten grondslag liggen. Maar het kan ook iets van de ruiter zijn, iets wat je mee neemt waarop het paard reageert.

Heb je een ‘angstprobleem’ met je paard dan wil ik je graag helpen. Samen gaan we het gedrag analyseren, en kijken hoe we het gedrag kunnen veranderen. Hierbij is het belangrijk dat je zelf als ruiter meer naar je gevoel gaat, en gaat kijken wat doe ik als ruiter ten aanzien van het gedrag van het paard.

Het rijden met en vanuit het gevoel voor paard helpt om het paard bij die angst te ondersteunen. Doordat je "anders" gaat rijden kan je het paard beter begeleiden. Erkenning van de angst van het paard is ook heel belangrijk. Niet dat je er in mee moet gaan maar het weten dat het paard echt angstig is, is voor het paard fijn. en als je dan er op voor het paard de goede manier mee om gaat dan zal het paard de angst los kunnen laten.

Paarden mogen ook angstig zijn, maar hoe gaan we daar mee om. Dat is heel belangrijk. Het is mogelijk om ze te ondersteunen met bloesemremedies en/of Reiki. Om de angst van binnenuit als het ware op te lossen.

Lees over wat Reiki voor het paard kan betekenen op mijn andere site