Houding en zit!
Tijdens de (rij)lessen probeer ik de ruiter weer met gevoel te laten rijden. Bijvoorbeeld hoe rijdt je een volte, een wending, overgangen en tempowisselingen. Eerst kijk ik naar de houding van de ruiter en het paard en hoe het paard loopt en beïnvloed wordt. Ik laat de ruiter voelen wat er onder hem/haar gebeurd, en vandaar uit ga ik met de ruiter aan de gang. Het zijn vaak kleine correcties die ik aanbreng in de houding van de ruiter maar die wel een grote invloed hebben op het paard. Zoals o.a.:
- Waar zit de ruiter, teveel naar achteren, of naar voren, naar links of rechts.
- De balans van de ruiter.
- Heeft de ruiter een blokkade, en waar blokkeert de ruiter.
- De ligging van de benen, en hoe worden ze gebruikt.
- Plaats van de handen, gebruik van de teugels.
- Rijdt de ruiter met teveel kracht, in armen e.d.
- Trekt de ruiter zichzelf aan zijn/haar schouders op om in balans te blijven.
- Het geven van de hulpen.
Houding en zit van de ruiter zijn heel belangrijk, de gewrichten en de spieren van de ruiter corresponderen met die van het paard. We zeggen altijd,
- Het paard moet over de rug lopen, maar doen wij dat als ruiter ook.
- Paard moet de lengtebuiging meer aannemen, maar geven wij het wel goed aan.
- Paard moet meer rechtgericht zijn, maar zijn wij wel rechtgericht.
- Paard blokkeert, maar is het misschien de ruiter die blokkeert!
Als ruiter zijn we ons daar helaas niet bewust van. We gaan alleen het paard corrigeren, en vergeten onszelf. En meestal willen we teveel en doen we ook teveel, en dat is te begrijpen. "Het zijn de kleine dingen die het doen".
Het is vaak heel ingrijpend om met jezelf aan de gang te gaan en veranderingen aan te brengen, vooral omdat het paard problemen heeft en niet de ruiter. Ik ga er met de ruiter mee aan de slag. In een rustig tempo, ik begeleid de ruiter, en spreek het gevoel aan bij de ruiter en laat de veranderingen ervaren. Zodat de ruiter het oude gevoel los kan laten en het 'nieuwe' gevoel toe kan laten.
Tijdens de les herhaal ik het steeds, tot op den duur de ruiter de verandering uit zichzelf al toepast en het zich eigen maakt. De ruiter wordt zich bewuster van zijn lichaam, waardoor er een betere balans ontstaat en het paard niet meer 'belast' wordt en ook weer in balans komt.
Je zult merken als je les van me hebt dat ik veel zie en voel. Maar ik ben niet degene die de ruiter alles voorkauwt en aan de hand mee neem. De ruiter gaat 'het gevoel' zelf krijgen ten aanzien wat het paard doet en hoe en wanneer en welke hulpen er gegeven moeten worden. Van hier uit gaat de verdieping plaats vinden. Er komt een samenwerking tot stand die heel diep gaat. Alsof je paard je gedachten kan lezen.
Dit geldt ook voor de lessen grondwerk, loswerken en longeren. Ook als je vanaf de grond met je paard werkt is de invloed die de mens heeft op het paard groot, en is het belangrijk om je bewust te zijn wat jij voor het paard betekent.
Na de lessen worden alle punten die tijdens de les naar voren kwamen op schrift in een email gezet, zodat de ruiter het na kan lezen. En tevens blijf ik tussen de lessen door bereikbaar voor eventuele 'problemen' die naar voren komen.
Je staat er niet alleen voor !