Communicatie en balans

Communiceren doe je niet alleen met je stem, maar vooral met je gevoel, je lichaam. En vaak zijn het gevoel en je 'lichaamstaal' het belangrijkste. Paarden zijn erg gevoelig ten aanzien hun zintuigen. Paarden krijgen heel veel prikkels door, uit hun omgeving.

Prikkels waar wij niet meer zo gevoelig voor zijn. Ons er niet meer bewust van zijn. Op het moment dat we gaan rijden en met paarden omgaan, komen onze prikkels er ook bij, en zal het paard daarop op diverse manieren kunnen reageren. Tijdens het rijden van paarden ben je in 'close contact' met een ander wezen.

Het is prachtig om te zien en te voelen hoe 'happy' paarden zich gaan voelen en gedragen. Ze worden vaak heel afwachtend, nieuwsgierig en meewerkend. Je ziet ze bijna denken: "Zo, en wat gaan we nu doen?" Vaak zie ik zelfs een vorm van opluchting bij paarden, ze voelen zich begrepen. Tijdens het lesgeven merk ik dat paarden goed op mij reageren, ze stellen zich open, luisteren naar mijn stem en letten op mijn houding als ik ruiter en paard tijdens de les begeleid.

Er komt een balans tussen het werken met het paard en wat het paard zelf aangeeft, want daar gaan we vaak aan voorbij. Niet je doel willen bereiken via een starre weg zonder rekening te houden met het paard. Op de één of andere manier krijg je dat altijd weer terug, en jammer genoeg is het paard altijd de dupe. Het paard krijgt lichamelijke of gedrags-problemen. En daar kan je niet aan voorbij gaan.

"Een doel stellen is goed, maar de weg ernaar toe is het belangrijkste doel op zich".