Paardrijden met en vanuit het gevoel voor het paard.
Voor de één is dit een wat langere weg dan voor de ander. Maar ga je er (samen met mij) mee aan de slag, dan zal je inzet voor 100% beloond worden. Je ziet dit terug in de fijne samenwerking met je paard, het contact met je paard dat wezenlijk verandert, jij en je paard komen dichter bij elkaar te staan.
Een paard is van nature niet gebouwd om een ruiter te dragen. Daarom gaat het om het paardvriendelijk en bewuster paardrijden, waarbij de natuurlijke balans van het paard centraal staat.
Een paard vraagt om duidelijkheid en het paard geeft vaak genoeg aan waar het behoefte aan heeft tijdens het rijden en in de omgang. Het is belangrijk hiernaar te leren luisteren. Er komt een balans tussen het werken met het paard en wat het paard zelf aangeeft, want daar gaan we vaak aan voorbij. Niet je doel willen bereiken via een starre weg zonder rekening te houden met het paard. Op de één of andere manier krijg je dat altijd weer terug, en jammer genoeg is het paard altijd de dupe want het paard krijgt lichamelijke of gedrags-problemen.
Het is belangrijk dat je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft zonder trucks, poespas, diverse hulpmiddelen en methoden. Het paard heeft daar niks mee, het is alleen voor de mens een manier om met paarden om te gaan, terwijl paarden ons veel meer te vertellen hebben, over onszelf en het paard.
Paardrijden met gevoel en minder vanuit het weten
Op het moment dat je als ruiter veranderingen in het rijden aanbrengt, ten aanzien van de houding, de zit, het geven van de juiste hulpen en dergelijke, kortom, het gaan rijden met je gevoel, is dat voor het paard vaak een reden (letterlijk) om een zucht van verlichting te slaken. Omdat het zich begrepen voelt, en de spanning los kan laten. De spanning die wij als ruiter er in hebben gebracht, door het rijden van en omgaan met het paard.
Het weer "luisteren" naar het paard is erg belangrijk. Paardrijden is komen tot een natuurlijke samenwerking tussen ruiter en paard, door middel van kleine, voor het paard duidelijk te begrijpen handelingen, van zit, houding, en het geven van de hulpen. Je lichaam wordt je communicatiemiddel. Je lichaamsdelen leren onafhankelijk van elkaar maar toch weer samen hulpen te geven, om zo de "vraag" aan je paard zo duidelijk mogelijk te stellen. En de ruiter wordt zich bewuster van zijn/haar lichaam.